The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Iris

Welke melk gebruik je voor een cappuccino?

Voor het maken van een goede cappuccino speelt de soort melk die je gebruikt een belangrijke rol. Een cappuccino bestaat namelijk voor tweederde uit melk. Enerzijds is het een kwestie van smaak, maar er zijn ook zeker een aantal handige feitjes om rekening mee te houden. Wil jij weten hoe je romig en lobbig melkschuim maakt voor de lekkerste cappuccino? Lees dan zeker even onderstaande tips voordat je begint met opschuimen.

Tips

  • Gebruik volle, houdbare melk voor zacht en lobbig melkschuim.
  • Zorg dat de melk gekoeld is voordat je het gaat opschuimen.
  • De opgeklopte melk heeft idealiter een temperatuur van 60 tot 70℃.

Houdbare of verse melk?

Houdbare of verse melk?

Houdbare melk geeft het beste resultaat wanneer je het opschuimt. Dit komt omdat hier in verhouding meer eiwitten inzitten dan in verse melk. Deze eiwitten zijn nodig voor het maken van melkschuim. Het verschil tussen houdbare en verse melk is de manier waarop het bewerkt wordt. Verse melk die je in de supermarkt koopt, wordt verhit tot 70 ℃; ook wel pasteuriseren genoemd. Bij houdbare melk gaat dit verhitten met 100 ℃ net een tandje harder. Buiten dat houdbare melk beter schuimt, heeft het nog een andere handige bijkomstigheid. Je kunt het langer bewaren. Zo hoef jij niet een heel pak binnen een paar dagen op te maken.

Volle of magere melk?

Volle of magere melk?

Volle melk geeft over het algemeen meer smaak aan het schuim dan magere melk. De meesten vinden dit dan ook het lekkerst. In principe schuimt de melk op eiwitten en niet op vetten. Magere melk zal daarom beter opschuimen dan halfvolle of volle melk. Maar het feit dat het beter schuimt betekent niet meteen dat de kwaliteit van het schuim ook beter is. Goed schuim bestaat namelijk uit hele kleine luchtbelletjes. Hierdoor ziet het melkschuim er mooi egaal en glanzend uit en heeft het een zachte afdronk. Schuim gemaakt met magere melk wordt al snel té luchtig, omdat er grote schuimbellen ontstaan. En je wilt niet het gevoel krijgen dat je zeepsop aan het happen bent.

Temperatuur van de melk

Temperatuur van de melk

Hoe kouder de melk, hoe beter. Bewaar de houdbare melk daarom het liefst in de koelkast, ookal is het pak nog ongeopend. Het opschuimen gaat namelijk het beste wanneer de melk gekoeld is. Dan valt er ook nog iets te zeggen over de temperatuur van de melk na het opschuimen. Idealiter maak je een cappuccino met opgeklopte melk tussen de 60 en 70 graden. Wanneer je het te veel gaat verhitten zullen de eiwitten en vetten kapot gaan, waardoor het schuim op jouw cappuccino als sneeuw voor de zon verdwijnt.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 19.024 beoordelingen