The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Lieze

Wat doe je als de afvoer van je wasmachine of was-droogcombinatie verstopt is?

Balen, de afvoer van je wasmachine of was-droogcombinatie is verstopt. Om snel weer te wassen, moet je de afvoer ontstoppen. Hoe? Ontstoppen begint altijd met het schoonmaken van de sifon. Als dit het probleem niet oplost, gebruik je soda, een trekveer of zwaarder geschut: een hogedrukreiniger. Lees verder hoe je stap voor stap de afvoer van je wasmachine ontstopt.

Stap 1: maak de sifon schoon

Sifon schoonmaken

De eerste stap is het schoonmaken van de sifon. Pak een emmer en zet deze onder de sifon. Draai de afdichting aan de onderkant van de sifon los en laat het water en vuil eruit lopen. Heeft de sifon geen afdichting? Draai hem dan helemaal los en spoel hem schoon onder de kraan. Hierna draai je de sifon dicht of sluit je hem opnieuw aan op de afvoer. Loopt het water hierna nog steeds niet door? Probeer dan één van de volgende stappen.

Stap 2A: spoel de afvoer met kokend water en soda

Wasmachine afvoer ontstoppen met soda

Soms zit de verstopping verder dan de sifon. Om de verstopte afvoer te ontstoppen vul je eerst een emmer met kokend water en een pak soda. Haal de afvoerleiding van je wasmachine uit de afvoer en giet het sodawater met behulp van een trechter langzaam in de afvoer. Wacht een aantal minuten en test of de afvoer doorloopt als je er water in giet. Ja? Dan ben je klaar. Zo niet, probeer dan een andere manier uit dit artikel.

Stap 2B: trek de verstopping los met een trekveer

Wasmachine afvoer ontstoppen met trekveer

Voor een verstopte wasautomaat afvoer kun je een trekveer gebruiken. Voor het beste resultaat verwijder je eerst de sifon van de afvoer en ga je vanaf daar de afvoer in. Schuif de trekveer in de afvoer tot je niet meer verder kunt; je bent bij de verstopping. Vervolgens draai je deze rond en heen en weer om de verstopping los te trekken. Als het je niet lukt de afvoer te ontstoppen met een trekveer, probeer je één van de overige manieren.

Stap 2C: los de verstopping op met gootsteen ontstopper

Wasmachine afvoer ontstoppen met gootsteen ontstopper

De eerste stap is het kiezen van een gootsteen ontstopper die geschikt is voor het materiaal van jouw afvoer. Dit staat aangegeven op de verpakking. Voor het gebruik volg je de stappen in de gebruiksaanwijzing. Er zijn verschillende soorten ontstopper: in korrelvorm of vloeibaar. Sommige producten bestaan uit 2 componenten die je na elkaar in de afvoer giet. Heeft de gootsteen ontstopper zijn werk niet gedaan? Probeer het dan met een hogedruk-rioolreiniger.

Stap 2D: gebruik een hogedruk-rioolreiniger

Wasmachine afvoer ontstoppen met hogedruk-rioolreiniger

De afvoer van je wasautomaat ontstoppen met een hogedrukreiniger kan alleen met een speciaal accessoire: de rioolslang. Je monteert de rioolslang op je hogedrukreiniger en duwt hem in de afvoer. Hierna spuit je water onder hoge druk door de afvoer om de verstopping weg te spoelen. Als het met dit zware geschut niet lukt om de verstopping weg te spoelen, raden we aan een vakman in te huren.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 22.273 beoordelingen