The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Gijs

Alle Android versies op een rijtje

Android is het mobiele besturingssysteem van Google en één van de populairste besturingssystemen voor smartphones. De eerste Android versie werd in 2008 uitgebracht onder de naam Android Alpha (Android 1.0). Hierna volgden verschillende versies die vernoemd werden naar zoetigheden en lekkernijen zoals Marshmallow en Lollipop. Op deze pagina zetten we de laatste zes Android versies voor je op een rijtje. Voor elke versie belichten we de belangrijkste functies en verbeteringen.

Welke Android versie heeft mijn smartphone?

Wil jij weten welke Android versie jouw smartphone heeft? Ga op je telefoon naar instellingen. Scroll naar beneden en kies 'Over de telefoon' of 'Over het toestel'. Vervolgens zie je bij 'Firmwareversie' of 'Android versie' staan welke versie jij op je toestel hebt. Helaas zijn niet alle functies die we op deze pagina noemen standaard beschikbaar op alle smartphones met een bepaalde Android versie. Sommige functies zijn speciaal ontwikkeld voor een aantal Android toestellen. Wil je meer weten over Android in het algemeen en de plus- en minpunten? Bekijk dan onze adviespagina.

Android 9.0 Pie

Android 9.0 Pie

Met Android 9.0 Pie zorgt Android wederom voor meer veiligheid. Zo hebben apps die op de achtergrond draaien niet langer toegang tot de camera en microfoon. De besturing is ook vernieuwd. In Pie heb je nog maar één homeknop in plaats van verschillende navigatieknoppen. Je bestuurt deze door een richting op te vegen. Zo blader je gemakkelijke tussen bijvoorbeeld apps. Verder zijn de notificaties van berichten een stuk handiger geworden. Je kan direct reageren en ziet het laatste gedeelte van een conversatie.

Android 8.0 Oreo

Android 8.0 Oreo

Met Android 8.0 Oreo gaat het opstarten van je smartphone 2 keer zo snel. Ook zorgen verbeteringen in Webview en Java voor apps die sneller opstarten en minder vaak vast blijven hangen. De toevoeging van Google Play Protect voorkomt schade door malware en foute apps. Vergeet je soms gebruikersnamen en wachtwoorden? Dankzij Autofill worden deze in Oreo 8.0 ingevuld. Met Picture in Picture modus (PiP) kijk je een serie via Netflix terwijl je tegelijkertijd iets opzoekt in je browser.

Android 7.1 Nougat

Android 7.1 Nougat

In Android 7.1 Nougat heeft de vingerafdrukscanner een upgrade gehad. Je gebruikt de scanner nu ook om te navigeren. Zo open je op sommige smartphones de notificatielijst door naar beneden te vegen. Daarnaast beschikt deze versie over app snelkoppelingen, waarmee je bijvoorbeeld alle updates in de Google Playstore met één druk op de knop installeert. Ook reageert je smartphone sneller als je het touchscreen aanraakt. Daarnaast is Android 7.1 de eerste versie die de virtual reality technologie app Daydream ondersteunt. In combinatie met de Daydream VR bril geniet je van vloeiende virtual reality beelden.

Android 7.0 Nougat

Android 7.0 Nougat

Android 7.0 heeft ten opzichte van Android 6.0 veel nieuwe functies. Met de multi window modus draai je 2 apps tegelijkertijd op je smartphone. De apps splitsen je scherm, waardoor je eenvoudig een foto van Google naar een WhatsApp gesprek sleept. Ook heb je de mogelijkheid om je video's te verkleinen en te verplaatsen, zodat je ondertussen een andere app opent. Dit is erg handig voor multitaskers. De laatste, maar zeker niet de minste vernieuwing, is het automatisch updaten en installeren van nieuwe Android versies. Het uitstellen van je updates is verleden tijd, omdat de updates op de achtergrond worden uitgevoerd.

Android 6.0 Marshmallow

Android 6.0 Marshmallow

Google heeft zich bij Android 6.0 Marshmallow gefocust op het verhogen van de kwaliteit van het systeem. Wanneer jij je toestel niet verplaatst of aanraakt, wordt de slaapstand ingeschakeld. Hierdoor bespaar je energie en gaat je smartphone batterij langer mee. Daarnaast heb je met Android 6.0 zelf de macht om goed te keuren of de app toegang krijgt tot je contacten, camera of locatie wanneer je de app downloadt. Ook de digitale assistent heeft een upgrade gekregen. Zoek je bijvoorbeeld informatie over een restaurant? Dan vind je met één druk op de homebutton aanvullende informatie zoals recensies en de route.

Android 5.1 Lollipop

Android 5.1 Lollipop

Android 5.1 richt zich vooral op het oplossen van de bugs van zijn voorganger. Zo is het besturingssysteem stabieler, werkt de interface soepeler en apps lopen minder vaak vast. Ook is dit de eerste Android versie met dual sim ondersteuning. De veiligheid van je smartphone is er ook op vooruit gegaan. Je hebt namelijk de mogelijkheid om je smartphone op afstand te blokkeren als hij gestolen is of als je hem bent kwijtgeraakt. Je telefoon blijft, zelfs na een reset, vergrendeld totdat je met je Google account inlogt. Verder is de geluidskwaliteit bij telefoongesprekken verbeterd.

Android 5.0 Lollipop

Android 5.0 Lollipop

Deze Android versie beschikt over een nieuw uiterlijk, genaamd Material Design. Het bevat onder andere nieuwe, heldere kleuren en herkenbare visuele elementen, waarmee je gemakkelijk door je smartphone navigeert. Verder is het weergeven van notificaties vernieuwd. Er verschijnt een notificatie bovenaan je scherm als je een nieuw bericht ontvangt. Je veegt de notificatie opzij of omhoog als je hem bekeken hebt. Ook nieuw bij Android 5.0 Lollipop is het delen van je apparaat met vrienden of familie. Ben jij je toestel vergeten of kwijt? Log in op een smartphone met Android 5.0 en je hebt toegang tot je eigen telefoon.

Android 4.4 KitKat

Android 4.4 KitKat

4.4 KitKat is niet de eerste Android versie, maar wél de eerste versie die beschikbaar is voor smartphones vanaf 512 MB werkgeheugen. Bij deze versie is het mogelijk om een video opname te maken van je scherm, wat handig is als je bijvoorbeeld een tutorial over een app wilt maken. Android 4.4 ondersteunt ook het printen vanaf je smartphone naar een Google Cloudprinter. Daarnaast ben je niet snel meer een bestand kwijt, omdat jij je clouddiensten in 1 overzichtelijke cloudopslag beheert. Gebruik je graag emoji's in je berichten? Goed nieuws. Bij deze versie heeft Google het aantal emoji's uitgebreid.

Gijs
Artikel van:
Gijs Smartphonespecialist


© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 19.921 beoordelingen