The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Jesper

Alle Android versies op een rijtje

Android is het mobiele besturingssysteem van Google en één van de populairste besturingssystemen voor smartphones. De eerste Android versie werd in 2008 uitgebracht onder de naam Android Alpha (Android 1.0). Hierna volgden verschillende versies die vernoemd werden naar zoetigheden en lekkernijen zoals Marshmallow en Lollipop. Op deze pagina zetten we de laatste vier Android versies voor je op een rijtje. Voor elke versie belichten we de belangrijkste functies en verbeteringen.

Welke Android versie heeft mijn smartphone?

Welke Android versie

Wil jij weten welke Android versie jouw smartphone heeft? Ga op je telefoon naar instellingen. Scroll naar beneden en kies 'Over de telefoon' of 'Over het toestel'. Vervolgens zie je bij 'Firmwareversie' of 'Android versie' staan welke versie jij op je toestel hebt. Helaas zijn niet alle functies die we op deze pagina noemen standaard beschikbaar op alle smartphones met een bepaalde Android versie. Sommige functies zijn speciaal ontwikkeld voor een aantal Android toestellen. Wil je meer weten over Android in het algemeen en de plus- en minpunten? Bekijk dan onze adviespagina.

Android 11

Android 11

Met Android 11 maak je een video-opname van het scherm. Je kiest zelf of je hierbij het geluid van je microfoon of van het toestel opneemt. Ook de meldingen zijn opgefrist. Chatmeldingen krijgen een apart blokje in het notificatiescherm en je stelt in welke personen hierbij altijd bovenaan staan. Daarnaast heeft Google met de nieuwe update een aantal privacy-ontwikkelingen doorgevoerd. Je geeft apps bijvoorbeeld eenmalig toegang tot bepaalde bestanden. Ook 'reset' je smartphone rechten van apps die je een aantal maanden niet gebruikt.

Android 10

Android 10

Android 10 is de eerste Android versie zonder snoepje als bijnaam. De donkere modus is behoorlijk verbeterd. Zwart is nu écht zwart in plaats van grijs. OLED schermen zetten deze pixels uit, waardoor smartphones met zo'n scherm een langere batterijduur krijgen. Verder kies je ervoor om een app alleen toegang tot je locatie te geven als je de app gebruikt. Met de nieuwe Focus Mode zorg je dat je verschillende apps voor een bepaalde tijd niet kan openen. Zo houd je alle aandacht op je werk.

Android 9.0 Pie

Android 9.0 Pie

Met Android 9.0 Pie zorgt Android wederom voor meer veiligheid. Zo hebben apps die op de achtergrond draaien niet langer toegang tot de camera en microfoon. De besturing is ook vernieuwd. In Pie heb je nog maar één homeknop in plaats van verschillende navigatieknoppen. Je bestuurt deze door een richting op te vegen. Zo blader je gemakkelijke tussen bijvoorbeeld apps. Verder zijn de notificaties van berichten een stuk handiger geworden. Je kan direct reageren en ziet het laatste gedeelte van een conversatie.

Android 8.0 Oreo

Android 8.0 Oreo

Met Android 8.0 Oreo gaat het opstarten van je smartphone 2 keer zo snel. Ook zorgen verbeteringen in Webview en Java voor apps die sneller opstarten en minder vaak vast blijven hangen. De toevoeging van Google Play Protect voorkomt schade door malware en foute apps. Vergeet je soms gebruikersnamen en wachtwoorden? Dankzij Autofill worden deze in Oreo 8.0 ingevuld. Met Picture in Picture modus (PiP) kijk je een serie via Netflix terwijl je tegelijkertijd iets opzoekt in je browser.

Verschillende Android schillen

Verschillende Android schillen

Veel fabrikanten geven een eigen draai aan het Android besturingssysteem. Dit zie je dan onder andere aan de iconen, functies en de menustructuren. Het duurt daarom vaak langer voordat een nieuwe versie van Android beschikbaar is op toestellen van bijvoorbeeld Samsung en OnePlus. Smartphones die draaien op Android One ontvangen nieuwe updates meteen. Dit komt omdat fabrikanten geen aanpassingen doen aan dit besturingssysteem.

Oudere Android versies

Android versies

Het Android besturingssysteem is door de jaren heen flink veranderd. Hieronder vind je een overzicht.

  • Android Kitkat 4.4: de eerste versie die beschikbaar was voor smartphones met een werkgeheugen van 512 MB.
  • Android 5.0 + 5.1 Lollipop: het systeem is stabieler en loopt het minder snel vast.
  • Android 6.0 Marshmallow: schakelt onder andere de slaapstand in als je jouw smartphone niet gebruikt. Zo houd je meer batterij over.
  • Android 7.0 + 7.1 Nougat: staat bekend om de multi window modus waarmee je meerdere apps op één scherm opent. Daarnaast ondersteunt deze versie de virtual reality app Daydream.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 20.854 beoordelingen