The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Nadie

Advies over stofzuigers

Een nieuwe stofzuiger uitzoeken is niet altijd even gemakkelijk. Wil je een zuinige stofzuiger? Welke soort vloer heb jij thuis? Heb je last van een stofallergie of misschien heb je wel een viervoeter rondlopen? Allemaal dingen om rekening mee te houden. In dit artikel vertel ik je wat belangrijk is bij het uitzoeken van een nieuwe stofzuiger.

Prestatie vs. vermogen

Veel mensen denken dat een hogere prestatie van de stofzuiger volledig afhangt van een hoog wattage aan vermogen. Maar dit is lang niet altijd het geval. Een sterke zuigkracht van een stofzuiger ligt vooral aan de juiste opzetstukken en goede verzorging van de stofzuiger. Wil je meer weten over de zuigkracht van een stofzuiger? Lees dan het adviesartikel.

Wil je een stofzuiger met zak of zonder zak?

Stofzuigers zijn te krijgen met zak of zonder zak. Een stofzuiger met zak heeft een stofzuigerzak, welke je eens in de zoveel tijd moet vervangen. Bij stofzuigers zonder zak belandt het stof in een stofbak. Deze leeg je zelf eens in de zoveel tijd boven een prullenbak. Beide type stofzuigers hebben voordelen, maar ook nadelen. Hieronder vind je de verschillende plus- en minpunten van stofzuigers met zak en zonder zak.

Met zak of zonder zak

Stofzuigers met zak

Met zak

  • De stofzak dient als filter en houdt zo veel mogelijk stof, huismijt en pollen in de zak. De uitblaaslucht is hierdoor schoner.
  • Het vervangen van een stofzak is eenvoudig en hygiënisch.
  • Meer opvangcapaciteit, dus minder vaak legen.
  • Minder kans op geuren die de stofzuiger verlaten.
  • Terugkerende kosten voor de aanschaf van zakken.
  • Meer zuigkracht verlies wanneer de stofzak voller raakt.
Stofzuiger zonder zak

Zonder zak

  • Je bespaart kosten op de lange termijn, omdat je geen stofzuigerzakken meer hoeft te kopen.
  • Je ziet direct wanneer de bak vol is.
  • Verloren objecten zijn gemakkelijker terug te vinden in een stofbak dan in een stofzak.
  • Het legen kan een stoffige bezigheid zijn, en is dus voor mensen met allergieën minder ideaal.

Heb je een laminaat- of parketvloer?

Stofzuiger houten vloer

Ga je een houten vloer stofzuigen, dan wil je natuurlijk geen krassen achter laten. De oplossing is simpel; een parketborstel. Een parketborstel heeft namelijk extra lange haren om krassen te voorkomen. De standaard borstel die bij de meeste stofzuigers wordt meegeleverd kan ook worden gebruikt op harde vloeren, maar het risico op krassen is dan wel groter dan bij een parketborstel. Lees het adviesartikel voor meer informatie bij houten of harde vloeren.

Heb je een vloer met tapijt?

Stofzuiger voor tapijt

De stofzuiger zal meer kracht nodig hebben om een tapijt te zuigen. Of een stofzuiger deze kracht heeft, zie je links onderin op het energielabel. Wat helpt is een turboborstel. Deze borstel draait rond, hierdoor opent 'ie de vezels van het tapijt en maakt dus het beter schoon. Voor het stofzuigen van tapijt heb jij dus een turboborstel nodig én let je goed op de prestatieklasse. Maar heb je laagpolig tapijt of alleen een vloerkleed, dan volstaat een combiborstel.

Heb je huisdieren?

Huisdieren stofzuiger

Heb jij een huisdier, dan heb je helaas ook veel rondslingerende dierenharen. Om deze gemakkelijk op te zuigen, heb je baat bij een turboborstel. De ronddraaiende borstels pakken dierenharen beter op van de vloer of het tapijt. Deze borstel is er ook in klein formaat: de mini-turboborstel. Deze is handig om bijvoorbeeld de meubels en traptreden haarvrij te maken. Wil je weten waar je op moet letten als je een stofzuiger koopt én je huisdieren hebt? Bekijk dan de adviespagina.

Ben je allergisch?

Stofzuiger bij allergieën

Heb je een stofallergie, dan is een goed uitblaasfilter onmisbaar. Wij vinden een stofzuiger geschikt voor allergieën als deze minimaal een HEPA 13-filter heeft óf een speciaal anti-allergiefilter bevat. Daarnaast vind je op het energielabel de heruitstootklasse van stof. Deze klasse loopt van A tot G, waarbij klasse A de laagste uitstoot van stof betreft. Wil je meer informatie over hoe je een stofzuiger kiest als je allergisch bent, lees dan de adviespagina.

Wil je bouwstof of water opzuigen?

Bouwstof of water opzuigen

Een bouwstofzuiger, ook wel alleszuiger genoemd, kan niet alleen stof maar ook vloeistoffen of zelfs grof materiaal zoals houtsnippers opzuigen. Een werkplaatsstofzuiger is bijvoorbeeld een handige hulp tijdens het klussen of voor het afvoeren van water. Deze stofzuigers hebben meer kracht dan een standaard stofzuiger. Waterstofzuigers hebben daarnaast ook een speciaal nat- en droogfilter.

Onderdelen vervangen

Stofzuigerzak

Stofzuigerzakken raken na verloop van tijd vol waardoor de luchtstroom afneemt. Begint je stofzuiger dus zijn zuigkracht te verliezen? Dan is het hoog tijd om je stofzuigerzak te vervangen. Gemiddeld genomen zal dit na ongeveer 2 maanden zijn. Door de zak te verwisselen hou je de zuigkracht op peil en haal je het maximale uit je stofzuiger.

Filter

Een handigheidje om erachter te komen wanneer je het filter van je stofzuiger moet vervangen is de uitblaaslucht. Begint je stofzuiger die herkenbare duffe geur uit te blazen, dan is dit een indicatie dat het filter aan vervanging toe is. Vervang het filter wel op tijd, zo ben je verzekerd van een goede filtering van de stofdeeltjes én verlies je geen zuigkracht.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 22.339 beoordelingen