The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Sanne

Hoe maak je de mooiste vakantiefoto's?

Tijdens je vakantie wil je niet de zoveelste toerist zijn die een standaard foto van de Toren van Pisa maakt. Je wilt bij thuiskomst een indrukwekkende fotoreportage laten zien. In dit artikel lees je o.a. hoe je het juiste standpunt en tijdstip kiest. Met deze 5 tips maak je de mooiste vakantiefoto’s.

Tip 1: kies een origineel standpunt

Origineel standpunt

Als je naar een vakantiebestemming gaat met bekende bezienswaardigheden is het goed om een creatieve hoek te kiezen. Doe je dit niet, dan lijkt je foto op die van vele miljoenen anderen. Als je bijvoorbeeld de Eiffeltoren in Parijs op originele wijze wilt fotograferen, denk je eerst goed na over je standpunt. Neem de foto vanachter een standbeeld of rozenstruik met uitzicht op de Eiffeltoren. Daar wordt je foto een stuk interessanter en origineler van.

Tip 2: creëer diepte met de juiste compositie

Diepte creëren

Over het algemeen is de regel: een foto wordt interessanter om naar te kijken als er diepte in zit. Hetzelfde geldt voor vakantiefotografie. Probeer daarom altijd diepte in je vakantiefoto's aan te brengen. Dit doe je door een object op de voorgrond te plaatsen. In een landschap is dit bijvoorbeeld een rots. De bergen zijn dan de middengrond van je compositie en de lucht de achtergrond. Laat maar wat van de lucht zien als er mooie wolken te zien zijn.

Tip 3: laat iets van de cultuur zien

Cultuur

Bij terugkomst wil je natuurlijk iets laten zien van de sfeer die je daar hebt geproefd. Je brengt sfeer in je foto door iets karakteristieks van het land mee te nemen in het beeld. Wat goed werkt is het toevoegen van lokale elementen. Dit kunnen bewoners zijn, eten, winkeltjes of specifieke flora en fauna. Ben je op vakantie in Spanje? Laat dan vooral iets zien van al die gezellige tapasbarretjes en de typische Spaanse kleuren.

Tip 4: kies voor de beste belichting

Goede belichting

Het tijdstip waarop je fotografeert, heeft veel invloed op het uiteindelijke resultaat. Als je midden op de dag fotografeert, is de belichting niet optimaal. Licht door de hoogstaande zon maakt de lichte delen op de foto heel licht en donkere delen erg donker. Het beste moment om foto's te maken is in het 'gouden uurtje'. Dit is het uur voordat de zon ondergaat of een uur nadat de zon opgekomen is. De kleuren in je foto zijn dan veel warmer.

Tip 5: ga niet alleen overdag op pad

's Avonds op pad

Naast de mooie belichting heeft eerder of later op pad gaan nog een voordeel. Bij bekende bezienswaardigheden is het overdag vaak ontzettend druk, zeker in vakantieperiodes. Het maken van een goede foto is door al die mensen dan best lastig. Vroeg in de ochtend of tegen de avond is het meestal een stuk rustiger en heb je alle ruimte om te fotograferen. Zo weet je zeker dat je zicht niet wordt geblokkeerd door toeristen in korte broek.

Tip 6: laat je accu langer mee gaan

Laat accu langer meegaan

Zit je vaak met een lege accu wanneer je op vakantie bent? Verleng dan de levensduur van je accu op een slimme manier. Zet bijvoorbeeld de helderheid van je scherm lager of zet het scherm uit wanneer je het niet gebruikt. Daarnaast verbruiken geavanceerde functies, zoals wifi, handmatige scherpstelling en beeldstabilisatie veel energie. Zet deze uit om het energieverbruik te verminderen. Als je de camera voor langere tijd niet gebruikt, haal dan de accu eruit om sluipstroom te voorkomen.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 19.220 beoordelingen