The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Steven

Hoe installeer je een tweede beeldscherm?

Een tweede beeldscherm geeft je extra schermruimte wanneer je op een laptop of desktop werkt. Het aansluiten hiervan is zo gepiept. Stop de stekker van de monitor in het stopcontact voor je begint, dan leggen wij je uit hoe je het beeldscherm installeert en aansluit op je computer.

Beeldscherm installeren

tweede scherm installeren naast je laptop of monitor

Voordat je de nieuwe monitor installeert, sluit je de stroomkabel aan en zet je de monitor op de juiste plek. Heb je de monitor al verbonden met een kabel? Begin dan bij Stap 3. Zo niet, begin dan bij Stap 1.

 1. Kies een aansluiting.
 2. Verbind je monitor via een kabel.
 3. Ga naar Beeldscherminstellingen.
 4. Identificeer de beeldschermen.
 5. Herschik de beeldschermen naar voorkeur.
 6. Kies hoe je de schermen weergeeft.

Stap 1: kies een aansluiting

Tweede beeldscherm instellen.

Als eerste kies je het type aansluiting waarmee je het scherm wilt verbinden. Je kiest tussen een hdmi, DisplayPort, usb C, Thunderbolt of VGA verbinding. Welke je kiest, is afhankelijk van de aansluitingen op je monitor en die van je laptop, desktop of docking station. Heeft je monitor bijvoorbeeld een hdmi poort? Dan verbind je jouw computer met een hdmi kabel. Er zijn 3 manieren om je monitor via een kabel te verbinden.

Stap 2: verbind je monitor via een kabel (3 opties)

Monitor direct aansluiten op je laptop of desktop

Optie 1: directe verbinding

Het makkelijkste is om het nieuwe scherm direct te verbinden met je laptop of desktop. Zorg wel dat je pc voldoende poorten heeft. Stel je laptop heeft een vrije hdmi poort, verbind hem dan met de hdmi poort van je monitor. Geen hdmi poort vrij? Overweeg dan een adapter.

Verbind je tweede scherm met een docking station

Optie 2: verbinden via een dock

Een andere manier om de monitor(en) met je computer te verbinden, is door middel van een docking station. Hiermee breid je het aantal poorten van je apparaat uit, zodat je gemakkelijker een tweede beeldscherm aansluit.

Optie 3: Daisy Chaining

Een laatste, minder bekende manier van verbinden is Daisy Chaining. Hier heb je 2 DisplayPort of usb C kabels voor nodig: Installeer kabel 1 tussen je computer en je eerste beeldscherm. Installeer vervolgens kabel 2 tussen het eerste en tweede beeldscherm. Let op: Niet elke monitor ondersteunt dit.

Stap 3: ga naar Beeldscherminstellingen

Ga naar beeldscherminstellingen windows

Nu is het tijd om je beeldscherm in te stellen. Klik daarvoor met de rechtermuisknop op je bureaublad achtergrond en selecteer Beeldscherminstellingen. In het Engels heet deze Display Settings.

Stap 4: identificeer de beeldschermen

Beeldschermen identificeren windows

Selecteer het beeldscherm dat je wilt aanpassen. Klik op Identificeren om te zien wat beeldscherm 1 en 2 is. Er komt dan een cijfer op het scherm te staan waaraan je hem herkent. Nu weet je welk scherm welke is. Staat je monitor hier niet tussen? Klik dan op detecteren om het beeldscherm alsnog te vinden. Het tweede scherm verschijnt dan op het display. Staat je monitor er nog steeds niet tussen? Start je computer opnieuw op, zo ververs je de verbindingen.

Stap 5: herschik de beeldschermen

Schermen herschikken schuin boven elkaar.

Is je tweede scherm een laptop? Dan staat die waarschijnlijk lager dan je monitor. Gelukkig herschik je de schermen gemakkelijk door ze te verslepen. Zo zet je de schermen ook recht naast elkaar of boven elkaar. Het voordeel hiervan is dat je de cursor logischer tussen de schermen verplaatst. Stel je schermen staan boven en onder elkaar, dan verplaats je de muis naar boven of beneden om naar het andere scherm te gaan. Of wanneer je met een laptop werkt, die op een verhoging staat. Sleep dan het kleinere scherm en geef zo de juiste positie aan.

Stap 6: kies hoe je de schermen weergeeft

Schermen dupliceren, uitbreiden of spreiden.

Scroll naar beneden en klik op Meerdere beeldschermen om de weergaveopties van je schermen te wijzigen. Selecteer een van deze opties:

 • Dupliceren: Je ziet hetzelfde beeld op beide schermen.
 • Uitbreiden: Het beeld breidt zich uit naar het tweede scherm, waardoor je meer schermruimte hebt. Je sleept nu items van het ene scherm naar het andere.
 • Alleen weergeven op 1 / Alleen weergeven op 2: Het beeld verschijnt slechts op één van de schermen. Je andere scherm blijft zwart.

Niet gelukt?

Er is geen ander beeldscherm gedetecteerd windows

Dan zou het kunnen dat je drivers geüpdatet moeten worden. Een update van je drivers is enkel nodig wanneer je pc het scherm niet herkent, zelfs niet met detecteren in Beeldscherminstellingen. Een driver laat je videokaart en je monitor goed samenwerken en kan daarom helpen. Hoe dit werkt lees je in onderstaand artikel. Het werkt hetzelfde voor laptops en desktops.

Hulp nodig bij het installeren van je tweede scherm?

Onze monitoren specialist geeft je graag extra uitleg

Maak een belafspraak

 • Word gebeld door een monitoren specialist
 • Krijg persoonlijke hulp bij het installeren van je tweede scherm
 • Je wordt direct gebeld.
Coolblue specialist

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 22.264 beoordelingen