The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Kasper

Hoe kies je een desktop?

Wil je een nieuwe desktop kopen, maar weet je niet welke desktop het beste bij jou past? Wij helpen je de beste pc voor jou te kiezen. Bedenk bijvoorbeeld vooraf waar je de pc voor gaat gebruiken en wat voor soort desktop je het liefste hebt. Per belangrijk computeronderdeel hebben we tips voor je, zodat je een goede aankoop doet.

Desktop kiezen

Man werkt op desktop.

Om een desktop te kiezen die het beste bij jouw gebruikssituatie past, is het belangrijk om een aantal zaken in gedachten te houden. Denk hierbij aan de volgende punten:

  • Waar ga je de pc voor gebruiken?
  • Wat voor soort desktop wil je?
  • Wat voor besturingssysteem ga je gebruiken?
  • Hoe krachtig moet de pc zijn?

Gebruikssituatie: waar ga je de pc voor gebruiken?

Vrouw werkt op desktop.

Allereerst is het belangrijk te bedenken waar je je nieuwe desktop voor gaat gebruiken. Gebruik je de pc vooral om mee te internetten, of wil je bijvoorbeeld foto's bewerken of je favoriete games spelen? Voor elke situatie bevelen we een ander minimum aan specificaties aan. Let hierop tijdens het aankoopproces, want een trage computer vindt niemand fijn.

Vormfactor: welke soort wil je?

3 soorten desktops.

Ten tweede is het belangrijk een vormfactor te kiezen. Er zijn grofweg 3 soorten: de standaard desktop pc, een mini pc en een all-in-one. Elke soort heeft zijn voor- en nadelen. Zo is een standaard desktop het krachtigst, maar ook groot qua formaat. Een mini pc is klein qua formaat, maar heeft minder kracht dan een gewone desktop. Een all-in-one is een beeldscherm en computer in één, waardoor je ruimte bespaart. Wel is een all-in-one niet geschikt voor bijvoorbeeld gaming.

Besturingssysteem: welke soorten zijn er?

De soorten besturingssystemen.

Een derde belangrijke beslisfactor is het besturingssysteem. Veel mensen kennen Windows 10, waar veel computers op draaien. Ben je Apple gewend, dan ken je macOS wel. Minder bekend is Chrome OS, een besturingssysteem wat lijkt op de Google Chrome browser. Elk besturingssysteem kent zijn voor- en nadelen. Zo heb je bij Windows de meeste programma's om uit te kiezen en staat macOS bekend om de gebruiksvriendelijkheid. Chrome OS is een licht besturingssysteem, waar je geen zware computer voor nodig hebt.

De processor: welke heb je nodig?

Een desktop processor.

De processor is het hart van de computer. Bovendien is de processor het onderdeel dat het meeste effect heeft op de snelheid van de pc. Er zijn 2 merken die het meest bekend zijn: Intel en AMD. Hoe beter de processor, hoe sneller je computer werkt. Daarbij geldt ook dat hoe zwaarder de programma's zijn die je gebruikt, hoe krachtiger je processor moet zijn. We raden daarom aan om altijd een betere processor te kiezen dan aanbevolen voor jouw situatie.

Videokaart: heb je er eentje nodig?

Een desktop videokaart.

Wil je jouw pc gaan gebruiken voor het spelen van games? Dan is een videokaart essentieel. De videokaart levert de grafische kracht die een desktop nodig heeft om games op je beeldscherm te tonen. Een game pc met enkel een processor is niet voldoende. Over het algemeen geldt: hoe zwaarder de games en hoe mooier ze eruit moeten zien, hoe beter je videokaart moet zijn. Zo horen een RTX 3070 en RTX 3080 tot de beste videokaarten van het moment.

Werkgeheugen: hoeveel is genoeg?

RAM geheugen in desktop.

Het werkgeheugen je desktop bepaalt hoeveel taken je tegelijkertijd uitvoert, zonder dat de pc vertraagt. Hoeveel RAM geheugen aan te bevelen is verschilt per situatie, maar over het algemeen geldt: hoe meer, hoe beter. Een goed minimum om te hanteren is 8 gigabyte, al is 16 gigabyte ook aan te raden met de toekomst in het achterhoofd.

Opslag: hoeveel is minimaal aan te raden?

Harde schijf en andere opslag.

Hoeveel opslag je nodig hebt, verschilt per persoon. Bewaar je liever veel data op een schijf, dan heb je meer opslagruimte nodig dan wanneer je cloud opslag gebruikt. Een goede middenweg is minimaal 512 gigabyte aan opslag, zodat je voldoende ruimte hebt voor het besturingssysteem en programma's die je veel gebruikt. Kies je voor een SSD, dan laden je bestanden snel en start je desktop vlot op. Een HDD biedt verhoudingsgewijs meer capaciteit, maar is wel trager.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,2 / 10 - 17.317 beoordelingen