The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Jelle

Vergelijk Windows en macOS

Als je een nieuwe desktop of laptop aanschaft, is het één van de eerste vragen die je jezelf stelt. Kies je voor Windows of voor macOS? Beide systemen hebben hun eigen voor- en nadelen. Welke je kiest hangt daarom grotendeels van je voorkeuren en gebruikssituatie af. We vertellen je hier alles over de belangrijkste verschillen en overeenkomsten tussen Windows en macOS.

Vergelijk Windows en macOS

Windows macOS
Meeste gebruiksgemak x
Grootste aanbod aan merken x
Meeste ondersteuning voor software x
Meeste gratis voorgeïnstalleerde programma's x
Minste risico op virussen x

Gebruiksgemak en ondersteuning

Gebruiksgemak Windows

Microsoft Windows

Microsoft Windows is verreweg het populairste besturingssysteem. De kans is groot dat je er in meer of mindere mate ervaring mee hebt. Microsoft verkoopt licenties aan tal van fabrikanten, waardoor je Windows tegenkomt op veel verschillende apparaten. Merken als Asus, Dell, HP en Lenovo hebben stuk voor stuk een divers assortiment met honderden opties. Omdat zoveel mensen Windows gebruiken, biedt dit besturingssysteem een brede ondersteuning voor hardware en software. Je maakt je dus geen zorgen dat je programma's niet werken op een apparaat met Windows.

Gebruiksgemak macOS

Apple macOS

Apple computers gebruiken een eigen besturingssysteem: macOS. Omdat Apple zowel de software als de hardware maakt, werken deze goed met elkaar samen. macOS is vooral gericht op gebruiksgemak. Menu's zijn eenvoudig in gebruik en werken volgens dezelfde structuur. Je hebt dus snel door hoe alles werkt, zelfs als je nog niet veel ervaring met computers hebt. Je vindt macOS alleen op MacBook, iMac, Mac Mini en Mac Pro. Wil je gebruik maken van macOS? Dan schaf je een laptop of desktop van Apple aan.

Programma's

Programma's Windows

Microsoft Windows: veel keuze

Door de populariteit van Windows is het interessant voor ontwikkelaars om software te maken voor dit besturingssysteem. Op Windows apparaten is een breed aanbod aan software beschikbaar. De meeste daarvan worden niet standaard meegeleverd, maar schaf je los aan. Ook vind je veel gratis programma's op het internet. Voor al je taken heb je de keuze uit meerdere opties. Er zit altijd wel een programma voor jou tussen. Bovendien worden games vooral voor Windows ontwikkeld. Wil je voornamelijk gamen op je laptop of desktop? Of vind je het belangrijk veel keuzevrijheid te hebben? Dan is Windows de beste keuze.

Programma's macOS

Apple macOS: gratis apps

Apple macOS wordt standaard met verschillende gratis apps geleverd. Hierdoor ga je direct aan de slag, zonder dat je nog extra software aanschaft. Schrijf verslagen met Pages of maak presentaties met Keynote en spreadsheets met Numbers. Liever creatief bezig? Dan gebruik je bijvoorbeeld iMovie om je vakantievideo's te monteren, of Garageband om je eigen muziek te produceren. Bovendien zijn populaire programma's als Microsoft Word, Excel en Powerpoint ook gewoon te gebruiken op macOS. Met macOS heb je minder keuze, maar ben je wel direct klaar om aan de slag te gaan.

Privacy en beveiliging

Privacy Windows

Microsoft Windows: populairder, dus gevoeliger

Omdat Windows zo populair is, is het voor hackers en internetcriminelen interessant om dit besturingssysteem aan te vallen. Hierdoor is Windows gevoeliger voor aanvallen van kwaadwillenden. Windows gebruikers hebben daarom ook vaker te maken met malware en virussen. Om je privacy en online veiligheid te waarborgen, gebruik je een virusscanner en installeer je altijd de laatste updates. Wel verzamelt jouw Windows machine gebruikersgegevens die automatisch gedeeld worden met Microsoft. Om dit tegen te gaan, onderneem je zelf een aantal stappen.

Privacy macOS

Apple macOS: ingebouwde bescherming

De standaardinstellingen van macOS zijn erop gericht je privacy te waarborgen. Zo zijn je online activiteiten moeilijker te traceren als je macOS gebruikt. Een bijkomend voordeel is dat er minder virussen en malware in omloop zijn die macOS aanvallen. Toch worden ook hackers steeds slimmer en is macOS niet immuun voor virussen. Een virusscanner is daarom nog altijd aan te raden wanneer je macOS gebruikt.

Aanbod

Aanbod Windows laptops

Microsoft Windows: voor iedereen wat

Bij de zoektocht naar een laptop of desktop kom je er al snel achter dat je veel meer keuze uit merken hebt als je voor Windows kiest. Dit komt deels omdat er veel meer fabrikanten zijn die Windows computers maken. Een computer kiezen kan zo een behoorlijke uitdaging worden. Zeker omdat de namen vaak ingewikkeld zijn en de verschillen vrij klein. De kans dat jij precies dat model zoekt wat bij jou past, is daarentegen wel een stuk groter.

Aanbod Mac

Apple macOS: duidelijk assortiment

Apple maakt maar een beperkt aantal verschillende computers. Het assortiment is daardoor klein, maar ook overzichtelijk. Wel ligt de gemiddelde verkoopprijs wat hoger dan bij Windows machines. Apple maakt namelijk geen computers in de lagere prijsklassen. De computers van Apple staan bekend om een hoge bouwkwaliteit, lange levensduur en luxe uitstraling. Dat geldt voor de duurste, maar ook voor de goedkopere modellen.

Conclusie

Welk besturingssysteem het beste is voor jou, hangt vooral af van wat je belangrijk vindt. Wie veel keuze in zowel software als hardware belangrijk vindt, kiest voor Windows. Heb je al een iPhone of iPad en vind je eenvoud en gebruiksgemak belangrijker? Dan kies je voor Apple macOS. Uiteindelijk blijft het een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 22.339 beoordelingen