The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Lieze

Je wasmachine trilt of maakt herrie, wat doe je hieraan?

Je wasmachine maakt lawaai en je wilt snel een oplossing. Om de herrie te verhelpen, onderzoek je eerst de oorzaak. Luister daarom goed naar welk geluid je wasmachine maakt en wanneer. Aan de hand van het soort geluid vind je een oplossing voor jouw probleem.

Mijn wasmachine wiebelt en maakt herrie

Wasmachine waterpas zetten

Als je wasmachine wiebelt en geluid maakt, controleer je eerst of de wasmachine waterpas staat. Leg een waterpas op je wasmachine en controleer of de luchtbel tussen de 2 streepjes hangt. Heeft de luchtbel een afwijking? Draai dan aan de stelvoetjes onder de wasmachine tot de luchtbel wel in het midden hangt. Check vervolgens de ondergrond van je wasmachine. Staat deze op laminaat of hout? Overweeg dan om de wasmachine te verplaatsen naar een stevige ondergrond, zoals cement, tegels of beton.

Mijn wasmachine maakt gierende herrie

Wasmachine lagers

Maakt je wasmachine veel lawaai tijdens het centrifugeren en omschrijf je de herrie als gierend? Dan kan het dat de lagers versleten zijn. Je test dit door de lege trommel met de hand rond te draaien. Gaat het soepel? Dan zijn je lagers in orde. Als het stroef of hobbelig voelt, raden we aan om de lagers te vervangen. Binnen de garantietermijn contacteer je de leverancier voor het vervangen van de lagers. Buiten de garantietermijn contacteer je een reparateur.

Mijn wasmachine maakt bonkende herrie

Wasmachine schokbrekers

Na verloop van tijd verliezen schokbrekers en veren hun kracht. Hierdoor krijgt de wasmachinetrommel te veel bewegingsvrijheid. Het gevolg is een bonkend geluid tijdens het centrifugeren. Om dit probleem op te lossen, moet je de schokbrekers of veren vervangen. Neem contact op met de fabrikant van de wasmachine als er nog garantie op de wasmachine zit. Als de garantie verlopen is, neem je contact op met een reparateur.

Mijn wasmachine maakt herrie bij het pakken van water

Water in wasmachinetrommel

Als je wasmachine herrie maakt bij het pakken van water noemen we dit waterslag. Je herkent waterslag aan het geluid van een klappende of bonkende waterleiding. Er ontstaan snelle wisselingen van druk in je waterleiding die het geluid veroorzaken. Om waterslag bij je wasmachine op te lossen, plaats je een waterslagdemper of neem je contact op met een loodgieter.

Mijn Samsung wasmachine maakt herrie

Samsung wasmachine kalibreren

Heb jij een Samsung wasmachine en maakt die lawaai? Dan kan het zomaar zijn dat de wasmachine niet gekalibreerd is na de installatie. Door te kalibreren verminder je trillingen en lawaai. In het artikel 'Hoe kalibreer ik mijn Samsung wasmachine?' lees je hoe hoe kalibreren te werk gaat. Fijn om te weten: kalibreren kost je slechts 3 minuten.

Mijn wasmachine trilt: trillingsdempers

Trillingsdempers

Over het algemeen is het beter om geen trillingsdempers te gebruiken. Bij verkeerd gebruik zorgen deze namelijk voor meer lawaai. Gebruik alleen trillingsdempers als je een harde vloer hebt van bijvoorbeeld beton, tegels of een stortvloer. Je plaatst de rubberen doppen onder de pootjes van je wasautomaat. Heb je een grond van hout, parket, laminaat of vloerbedekking? Gebruik dan geen trillingsdempers. Ook als je een lekbak hebt of een wasmachine met rubberen pootjes, gebruik je geen trillingsdempers.

Ik wil een écht stille wasmachine

Stille wasmachine

Heb je alle mogelijkheden in dit artikel doorgenomen, maar staat jouw oplossing hier niet tussen? Of ben je erachter dat er onderdelen van je wasmachine versleten zijn, maar vind je het niet waard om jouw 8 jaar oude wasmachine te laten repareren? Overweeg dan de aanschaf van een nieuwe, stille wasmachine. Met een geluidsniveau van 73 decibel of lager heb je minimale geluidsoverlast.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 19.061 beoordelingen