The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Sanne

Hoe maak ik een goede groepsfoto?

Tijdens een verjaardag of familie-uitje ben jij degene die de hele familie op de foto mag zetten. Maar het maken van een groepsfoto is niet altijd even makkelijk. Hoe pak je dit het beste aan? In dit artikel lees je waar je rekening mee moet houden tijdens het fotograferen en leer je hoe je uiteindelijk een origineel familieportret maakt.

Tip 1: zorg voor scherpe gezichten en een onscherpe achtergrond

Scherpe gezichten

In een goed portret ligt de nadruk op het gezicht. Zorg ervoor dat alle gezichten in het familieportret zichtbaar en scherp zijn. De portretstand op je camera, als je camera die heeft, helpt je hierbij. Je toestel gaat zelf op zoek naar gezichten om op scherp te stellen. Wat de camera tegelijkertijd automatisch doet, is het onscherp maken van de achtergrond. Zo krijgen de personen in de foto nog meer aandacht.

Tip 2: kies voor een natuurlijke belichting

Natuurlijke belichting

Met een inbouwflitser krijg je nooit alle gezichten even goed belicht. Daarom kun je het beste met natuurlijk licht werken. Verplaats iedereen naar buiten voor het fotomoment. Afhankelijk van het tijdstip, zorgt natuurlijk licht voor een gelijkmatige belichting. Schijnt de zon? Laat het zonlicht op de gezichten vallen. Als het slecht weer is buiten, fotografeer je binnen met extra lampen die je uit het zicht voor de groep neerzet.

Tip 3: ga op een verhoging staan

Op een verhoging staan

Als je recht voor de groep gaat staan, krijg je niet altijd iedereen op de foto. Zodra je zelf wat hoger staat en boven je 'modellen' uit komt, creëer je meer beeldruimte. Op deze manier past iedereen waarschijnlijk wel binnen het kader. Neem bijvoorbeeld een keukentrapje mee van huis en ga daar op staan. Een verhoging in de vorm van een bankje in het park, volstaat vaak ook.

Tip 4: denk na over de positionering van de groep

Positionering van de groep

Een foto wordt al snel saai als iedereen naast elkaar staat. Laat een paar personen zitten of door de knieën gaan, dit levert een interessantere compositie op. Je kunt er ook voor kiezen om de modellen niet te laten poseren, maar iedereen bezig te laten zijn terwijl jij fotografeert. Laat kinderen spelen en volwassenen met elkaar kletsen. Of laat iedereen een positie innemen die hij of zij zelf heeft bedacht. Hier wordt de groepsfoto veel minder stijf van.

Tip 5: maak gebruik van attributen

Attributen gebruiken

Niet iedereen vindt het leuk om op de foto te gaan. Om iedereen ontspannen op de foto te krijgen, maak je gebruik van attributen. Zo is iedereen ergens mee bezig en let niemand meer op de fotograaf. Laat kinderen met speelgoed spelen. Volwassenen kun je bijvoorbeeld laten proosten met een glas champagne. Daarnaast is een huisdier vaak een goede troef om iedereen af te leiden en ontspannen op de foto te krijgen.

Tip 6: stem kleding af op achtergrond

Kledingkeuze

Als je iets te zeggen hebt over de kledingkeuze van je modellen, zorg er dan voor dat iedereen gekleed gaat in een beperkt aantal kleuren en prints. Te veel verschillende kleuren zorgen voor een rommelig geheel. Door iedereen met elkaar te laten matchen, word de foto aantrekkelijker om naar te kijken. Zorg er ook voor dat de achtergrond past bij de kleding van je modellen.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,2 / 10 - 17.362 beoordelingen