View Coolblue in English? |
Geschreven door Caitlin

Advies over vrijstaande koelkasten

Ga jij voor een tafelmodel, koel-vriescombinatie of toch een echte Amerikaanse koelkast met ijsblokjesdispenser? Vraag jezelf 3 dingen af bij het zoeken naar een nieuwe koelkast: hoe groot moet mijn koelkast zijn, hoe energiezuinig moet hij zijn en welke extra functies wil ik in mijn koelkast? Op deze pagina lichten we deze belangrijkste 3 punten toe, zodat jij de beste koelkast voor jou kiest.

Welk model koelkast past bij mij?

Een nieuwe koelkast kiezen is lastig. Er zijn namelijk 6 verschillende modellen, zoals onder andere Amerikaanse koelkasten, koel-vriescombinaties en tafelmodel koelkasten. Welke koelkast jij moet kopen, is afhankelijk de grootte van jouw huishouden en van jouw wens naar vriesruimte. Lees wat de beste koelkast voor jou is.

Hoe groot moet mijn koelkast zijn?

Inhoud koelkast

Hoe groot je koelkast moet zijn, hangt af van het aantal personen van je huishouden en wat en hoeveel je eet op een dag. Bedenk: eet je veel verse of houdbare producten en sla je veel diepvries of koelproducten in? De consumentenbond gaat uit van de stelregel dat 50 liter koelruimte genoeg ruimte biedt voor de zuivel, frisdrank, groente, vleeswaren en andere kliekjes van 1 persoon. Op basis daarvan houden wij aan:

  • 1 tot 2 personen: inhoud tot 150 liter
  • 3 tot 4 personen: inhoud van 150-250 liter
  • 5 personen of meer: inhoud van 250 liter of meer

Hoe vaak doe jij boodschappen?

Boodschappen

Een gemiddelde plastic tas uit de supermarkt heeft een inhoud van 18 liter. Sta jij elke dag in de supermarkt en haal jij 1 tas met boodschappen voor 4 personen? Dan is een tafelmodel koelkast met een inhoud tot 150 liter voor jou voldoende. Koop jij in het weekend in één keer al je boodschappen voor de hele week, dan past een koel-vriescombinatie met een inhoud van 250 liter beter bij jouw huishouden.

Ruimte over of tekort?

Ruimte tekort koelkast

Bedenk of je boodschappen op dit moment altijd gemakkelijk in je koelkast passen of dat je steeds moet schuiven en herindelen. En blijft het aantal personen in je huishouden de komende jaren gelijk? Wanneer je dit allemaal op een rijtje hebt, kies je of een tafelmodel, koel-vriesmodel, 1-deurs of Amerikaanse koelkast het meest geschikt is voor jou.

Wat is koelkwaliteit?

De koelkwaliteit van een koelkast verdelen we in 3 verschillende klassen: topklasse, middenklasse en basisklasse. Deze klassen worden bepaald aan de hand van verschillende specificaties die zich richten op het koelen van je eten en drinken. Heeft het apparaat een vershoudzone, de optie superkoelen en een koolstoffilter? Hoe meer relevante specificaties een koelkast heeft, hoe beter de koelkwaliteit is.

Wat is bouwkwaliteit?

Ook de bouwkwaliteit van de koelkast verdelen we in 3 klassen: topklasse, middenklasse en basisklasse. Voor deze kwaliteit kijken we naar specificaties die iets zeggen over de levensduur van de koelkast. Heeft de koelkast bijvoorbeeld een inverter motor waardoor hij minder slijt? Is de condensor afgedekt waardoor het apparaat zijn warmte goed kwijt kan? Hoe meer van deze relevante specificaties de koelkast heeft, hoe beter de bouwkwaliteit is.

Wat zijn de energiekosten van mijn koelkast?

Energiezuinige koelkasten

Elke koelkast heeft een energielabel waar het gemiddelde energieverbruik per jaar op staat. Om te berekenen hoeveel je per jaar aan energiekosten voor je koelkast moet betalen gebruik je de volgende formule:

Formule energiekosten

Energieverbruik = kWh per jaar (zie energielabel) x 0,23.

Welke extra functies wil je in de koelkast?

Functies koelkasten

Heb jij ook een hekel aan het ontdooien van je koelkast? Neem dan een model met No Frost en je hoeft nooit meer te ontdooien. Bij een Amerikaanse koelkast met waterdispenser en ijsblokjesdispenser heb je altijd een glas ijskoud water bij de hand. Lekker na het sporten of om je cola snel op te frissen tijdens de pauze van je Netflix marathon. Ook komen er tegenwoordig steeds meer slimme koelkasten op de markt. Dit zijn koelkasten die je kan verbinden met wifi. Zo check je in de supermarkt op je mobiel of je nog genoeg melk en eieren op voorraad hebt.

Is de koelkast geschikt voor in de garage of schuur?

Koelkast schuur

Bij het plaatsen van een koelkast moet je rekening houden met de klimaatklasse. Deze klasse geeft aan onder welke temperatuur de koelkast goed blijft presteren. Wil je de koelkast bijvoorbeeld in de schuur plaatsen? Dan is het belangrijk dat je weet wat de temperatuur in de schuur is. De meeste koelkasten werken tot een omgevingstemperatuur van 10 graden Celsius. Plaats de koelkast alleen in de schuur als je zeker weet dat temperatuur nooit lager is dan 10 graden Celsius. Is het kouder in de schuur? Er zijn een aantal koelkasten die blijven werken met een omgevingstemperatuur van 0 graden.

Bezorging koelkasten

Koelkasten bezorging

Koelkasten bezorgen we van maandag tot zaterdag tussen 7.30 en 22.00 uur. Na het plaatsen van je bestelling ontvang je in de nacht voor de bezorgdag een e-mail met het verwachte aflevertijdvak. Het is niet mogelijk om een tijdvak te kiezen. Een half uur voor de bezorging word je altijd gebeld, of ontvang je een sms-bericht. Lees voor je witgoed bestelling altijd de pagina hieronder met alle informatie over witgoed bezorging goed door. Zo weet je precies wat je wel en niet kan verwachten bij de levering van je witgoed product.

Let op: bezorging Amerikaanse koelkasten

Bezorging Amerikaanse koelkasten

Amerikaanse koelkasten worden alleen op hun plek gezet op de begane grond. Door de omvang mogen onze bezorgers ze géén treden op tillen. Wanneer een huis een trapje heeft of de Amerikaanse koelkast naar de eerste verdieping of hoger moet, leveren de bezorgers de koelkast tot aan je voordeur en dien je de Amerikaanse koelkast zelf op de juiste plek te zetten.

Rechts- of linksdraaiende deur

Deur omdraaien koelkast

Bedenk bij het kopen van een koelkast waar de koelkast komt te staan in jouw keuken. De meeste deuren hebben hun draairichting standaard naar rechts. Krijg je koelkastdeur dan niet gemakkelijk open? Check in de specificaties op de productpagina of je deur kan omdraaien. Wanneer dit het geval is, kun je door Coolblue de deur laten omdraaien bij de bezorging. Dit dien je apart aan te vinken bij je bestelling en deze service kost €29,99.