The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Giorgos

Wat zijn de belangrijkste specificaties bij het kiezen van een monitor?

Bij het kiezen van een monitor let je natuurlijk op de specificaties. De resolutie van het scherm, het formaat van het beeld, de verversingssnelheid. Op deze pagina hebben we de belangrijkste specificaties voor je uitgelegd en op een rijtje gezet.

Schermdiagonaal

Specialist aan het werk op een 24 inch monitor, waar de pijl het diagonaal laat zien

Een te klein scherm is moeilijk leesbaar, maar een te groot scherm past wellicht niet op je bureau. Daarom is het schermdiagonaal, of beeldformaat, één van de belangrijkste specificaties bij het kiezen van een monitor. Voor algemeen en zakelijk gebruik raden we 24 inch aan, waar gaming beter tot zijn recht komt op 27 inch monitoren. Wil je nog meer schermruimte, kies dan voor een ultrawide scherm. Deze hebben 33 procent meer schermruimte, wat multitasken makkelijker maakt.

Resolutie: Full hd, QHD, 4K en 5K

Specialist aan het werk met een QHD monitor

De resolutie van je monitor bepaalt hoe scherp het beeld. Hoe hoger het aantal pixels, hoe scherper het beeld. Houd hier ook rekening met het schermformaat. Zo oogt een full hd resolutie korrelig of uitgerekt op een monitor groter dan 27 inch. Voor alledaags gebruik heb je genoeg aan full hd. Voor games raden we ook QHD aan. 4K komt van pas bij professionele foto- en videobewerking. Of, wanneer je in bioscoopkwaliteit je films wilt kijken.

  • Full hd - 1080p
  • QHD - 1440p
  • 4K - 2160p
  • 5K - 2880p

Verversingssnelheid (Hertz)

Specialist aan het gamen op een 144hz AOC monitor

De verversingssnelheid geeft aan hoeveel frames een monitor per seconde toont. Zo toont een 60 hertz monitor 60 nieuwe beelden per seconde, terwijl een 144 hertz monitor dit 144 per seconde doet. Hoe hoger de verversingssnelheid, hoe sneller de beelden verversen. Dit is vooral handig bij het kijken en bewerken van films, maar met name bij gaming. Een hoge verversingssnelheid speelt games vloeiend af, waardoor je tegenstanders eerder ziet.

Paneeltype: IPS, VA, TN en OLED

De verschillende paneeltypes en het beeldeffect hiervan op een rijtje.

Het paneeltype is van invloed op de beeldkwaliteit die je ervaart. Zo biedt een IPS paneel de beste beeldkwaliteit, bijvoorbeeld tijdens het kijken van films of het bewerken van foto's. TN panelen hebben een hoge verversingssnelheid, wat handig is bij competitief gamen, maar ogen een beetje flets. Een VA paneel is een mooi gemiddelde tussen VA en IPS. Een OLED scherm bevat pixels die zelf oplichten, waardoor je natuurgetrouwe en rijke kleuren ervaart.

Specificaties van monitoren voor werk en studie

Specialist aan het werk met 2 24 inch monitoren naast elkaar

Een goede monitor is onmisbaar op je bureau thuis, voor zowel je werk of studie. Je wilt comfortabel achter je scherm zitten en daarom raden wij een verstelbare monitor aan. Deze zet je altijd op ooghoogte, waarmee je rug- en nekklachten voorkomt. Kijk daarnaast ook naar een dunne schermrand. Zo plaats je 2 schermen naast elkaar, zonder dat de rand in het midden in de weg zit. Wil je helemaal geen last van een schermrand? Kies dan voor een ultrawide scherm voor extra schermruimte. Zorg wel voor een bureau dat groot genoeg is.

Specificaties van gaming monitoren

Specialist aan het gamen op een Samsung super ultrawide monitor

Vloeiende gameplay, daar draait het om bij een gaming monitor. De verversingssnelheid is niet de enige specificatie die dit voor je bepaalt. Kijk daarom ook of de monitor uitgerust is met NVIDIA G-Sync of AMD FreeSync. Deze technologie synchroniseert de verversingssnelheid van je videokaart met die van de monitor en voorkomt haperingen tijdens het gamen. De reactietijd geeft aan hoe snel een pixel van kleur verandert. Wanneer deze te hoog is, komt het scherm te wazig over. Wil je geen fletse kleuren tijdens het gamen? Kijk dan of je een monitor met HDR ondersteuning wilt voor heldere en levendige kleuren.

Specificaties van grafische monitoren

Foto van een specialist op een fotobewerkingsmonitor

Voor foto- en videobewerking kijk je vooral naar de kleurruimte, de kleurdiepte en het dekkingspercentage van een monitor. De kleurruimte bepaalt deels welke bewerkingen je uitvoert op een grafische monitor. Zo is een monitor met DCI-P3 geschikter voor videobewerking dan een monitor met sRGB of Adobe RGB. De kleurdiepte bepaalt hoeveel lagen en kleuren je op het scherm ziet. Het dekkingspercentage geeft aan hoeveel kleuren de monitor van een bepaald profiel toont. Hoe hoger het percentage, hoe levendiger en dieper de kleuren op het scherm.

Specificaties van portable monitoren

Werk je veel onderweg of vanaf flexplekken? Dan is een portable monitor hetgeen wat je zoekt. Je plugt deze in op je laptop en creëert zo een twee schermen setup voor on the go. Maar, waar moet je op letten? Kijk bijvoorbeeld naar een touchscreen monitor, zodat je deze zonder muis en toetsenbord bedient. Wil je meer lezen over een portable monitor? Bekijk dan de specialisten review over de AOC 16T2.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 14.312 beoordelingen